ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

1001 Spor Araştırmaları Özel Proje Çağrısı Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanmış olan iş birliği protokolü çerçevesinde, ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2024 yılı “Spor Araştırmaları” Özel Proje Çağrısı için bilgilendirme toplantısı çevrim içi olarak gerçekleşti. Toplantıya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, GSB Spor Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Veli Ozan Çakır ve GSB Eğitim, Araştırma Koordinasyon Genel Müdürü Dr. Mehmet Ata Öztürk katıldı.

Toplantıda açılış konuşmalarını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Spor Araştırmaları Özel Proje Çağrısı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda 1001 çağrısının en eski çağrılardan biri olduğunu kaydeden Mandal TÜBİTAK’ın kurulduğundan bu yana bilimsel çalışmalara verilen destekleri anlattı. 2024 yılında akademik araştırma destekleri için 4 milyar TL’lik bütçe ayrıldığını belirten Mandal,  “Özellikle son 3 yılda desteklenme oranını önemli bir şekilde arttırdığımızı düşünüyorum. Yüzde 25’lere yakın bir desteklenme oranına çıkmış durumdayız.” dedi.

Prof. Dr. Mandal, “Spor Araştırmaları” Özel Proje Çağrısına ilk olarak 2021 yılında çıkıldığını kaydeden Mandal ikinci çağrıya çıkmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  “İlk çağrıda desteklediğimiz proje sahipleri ile iletişim halindeyiz. 9 Mart’ta Gençlik ve Spor Bakanımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katıldığı BİGG Spor Ödülleri programında ilk çağrıda desteklenenler projelerini sergileme imkanları da buldu. Ben de o projeleri dinlemekten büyük bir memnuniyet duydum. Ayrıca o programda söz konusu protokol  de yenilendi. Bakanlıklarımız arasında imzalanan protokolün uygulama noktalarından biri olarak da bu çağrımız açıldı. Ve ileride de gençlik araştırmalarına odaklı olarak da ayrı bir çağrının hazırlığını yine Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte yapıyoruz.” diye konuştu.  

Projeleri değerlendirirken nelere dikkat ettiklerini de aktaran Mandal;

Sportif faaliyetlerde karşı karşıya kalınan zorlukları ve güncel yönelimleri ele alan,
Geleneksel odak alanlarının ötesine geçerek özgün çalışma konuları ile küresel rekabette öne çıkmamıza katkı sağlayacak,
Güncel teknoloji ve akademik çalışmalardan edinilen bilimsel neticeleri Türk sporunun gelişimine entegre etmeyi hedefleyen
Kapsayıcı yaklaşımlara sahip bilimsel araştırma projelerini desteklemek

amaçlarına hitap ederse projenin desteklenme potansiyelinin artacağını belirtti.

GSB Spor Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Veli Ozan Çakır ve GSB Eğitim, Araştırma Koordinasyon Genel Müdürü Dr. Mehmet Ata Öztürk de çağrının içeriği ve sürecin işleyişine ilişkin detayları paylaştı.

Türkiye’de ilk

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TÜBİTAK, Türk sporunun gelişimine katkı sağlayacak bilimsel araştırma projelerini “spor araştırmaları çağrısı ” ile destekliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TÜBİTAK 2021 yılında bir ilke imza atarak “bilimsel araştırma, girişimcilik ve gençlerde bilimsel farkındalığın artırılmasına ilişkin iş birliği protokolünü hayata geçirmişti. Protokol Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın imzalarıyla yenilendi.

2021 yılında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen spor araştırmaları çağrısına; 142 kurumdan 1651 akademisyen ve araştırmacı başvuruda bulunmuştu. Spor bilimlerinin yanı sıra biyomedikal, sinirbilim, biyoteknoloji, mekatronik, psikoloji gibi farklı bilim alanlarında çalışma yapan 30 araştırmacı bu çağrı kapsamında desteklenmişti. Destek TÜBİTAK ile eş finansman sağlanarak gerçekleştirildi.

Çıkılan ikinci çağrı ile yine sportif faaliyetlerde karşı karşıya kalınan zorlukları ve güncel yönelimleri ele alarak, Türkiye’nin spor alanında küresel arenada öne çıkması amaçlanıyor.

Çağrı kapsamındaki konu başlıkları da bu şekilde sıralanıyor:

Sporcu ve Elit Sporcu Yetiştirme Modelleri
Nitelikli Antrenör Yetiştirme
Etkin Tesis Yönetimi
Dünyada Olimpik Yapılanma Modelleri, Yönetim ve Performans Sistemleri
Bir Yaşam Biçimi Olarak Spor

Çağrıya ilişkin detaylar için lütfen tıklayınız.

 

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email