Tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlarından biri olan – karada son yüzyılın dünyada en büyük felaketi – olan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri ardından sahaya inen araştırmacılarımız ayaklarının tozuyla elde etmiş oldukları çalışmaları ve değerlendirmelerini paylaşıyor.
Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı “Bilimle Birlikte Başaracağız” mottosuyla yüzlerce bilim insanını sizlerle buluşturuyor. Depremlerin hemen sonrasındaki saha araştırmalarına odaklanan projeler ile 2021 yılında açmış olduğumuz deprem alanındaki özel çağrımız kapsamındaki uzun vadeli ileri araştırmalar projelerinin çıktıları konferansta paylaşılacak.
30 Mart Perşembe saat 10.00’da gerçekleşecek konferansın açılış konuşmalarını tensipleri halinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tensipleri halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve AFAD Başkanı Yunus Sezer yapacak.
Konferansta depremlerin sonrasında hemen açılan TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında desteklenen 124 proje ile 1001 Deprem Özel Çağrısı kapsamında desteklenen 79 proje ele alınacak.
Araştırmacılara soruların da yöneltilebileceği sanal konferans TÜBİTAK’ın YouTube kanalı üzerinden takip edilebilecek. Açılış konuşmalarının ardından öğleden önce 9, öğleden sonra ise 8 oturum gerçekleşecek. Oturumlarda Türkiye’nin deprem gerçeği çok yönlü olarak masaya yatırılacak.
Türkiye’nin deprem gerçeği, 6 Şubat depremleri sonrası elde edilen bulgular canlı yayında kamuoyu ile paylaşılacak.
TÜBİTAK olarak Türkiye’yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrasında en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmek amacıyla bilim ve teknoloji ile kalıcı çözümler geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz.