ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

İMECE’den Çekilen Görüntü İlk Kez Paylaşıldı

Türkiye’nin uzaydaki gözü TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE uydusu, Bursa Gemlik’teki Togg Teknoloji Kampüsü’nü görüntüledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya adresi üzerinden İMECE’den çekilen görüntüyü ilk kez paylaştı. 

Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, yörüngeye yerleştiği andan itibaren görevini başarıyla icra ediyor. İMECE’nin Togg Teknoloji Kampüsü’nden aldığı bir görüntü.” ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirme yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK UZAY’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk metrealtı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE’nin ilk görüntüsü Milli Teknoloji Hamlesi’nin gururlarından, Togg Teknoloji Kampüsü’nden geldi. Bu görüntüde emek, gurur ve başarı var!” dedi. Mandal, “Ülkemizin başarıları uzaydan bile görünüyor!” vurgusu yaptı. 

TÜBİTAK Uzay’da 15 Nisan’da düzenlenen törenle uzaya fırlatılan İMECE, Dünya’nın herhangi bir yerinden hiçbir kısıtlama olmaksızın metre altı yüksek çözünürlükte uydu görüntüsü çekebiliyor. İMECE, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda kullanılacak. Uydu, yörüngedeki testlerin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. 

Dünya’nın her yerinden görüntü aktarabilecek

680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede konumlanan İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca; hedef teşhis, tespit, doğal afet, savunma, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. 

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanmış oldu. 

TÜBİTAK UME ve TÜBİTAK MAM Desteği

İMECE’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE Uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı. 

İMECE Projesinden elde edilen çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu proje ile sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeline sahip olacak.   

Uzay tarihçesi kazandırdı 

2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti. İMECE’nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış oldu. 

Türkiye ilk defa yerli ve milli imkanlarla uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarladı, geliştirdi ve üretti. Böylece yabancı uydulardan görüntü tedarik eden bir noktadan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden bir ülke konumuna geldi. 

 

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email