ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

Yaralarımızı Birlikte Sarmak, Bilim ve Teknoloji ile Geleceğe Umutla Bakmak için Tekrar Deprem Bölgesindeyiz!

6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki bilim, eğitim ve sanayi alanlarındaki çalışmalar ile kurum olarak verilen ve verilebilecek yeni desteklere ilişkin incelemeler için planlanan ziyaret kapsamında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın ilk durağı Kahramanmaraş oldu.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan’ı ziyaret eden Mandal, TÜBİTAK 1001ÇABA Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı kapsamında geliştirilen projelere verilen önemi, değeri ve desteği bir kez daha hatırlattı.  Mandal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla  “TÜBİTAK 1001ÇABA Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı kapsamında yaşadıkları tüm zorluklara rağmen geliştirdikleri projeler ile deprem bölgesindeki yaraları bilimle sarmak için çalışan hocalarımızın kıymetli emekleri için kendilerine teşekkür ettik. “ ifadelerini kullandı.

Ardından, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer’i makamında ziyaret eden Mandal, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda “Kendileri ile Kahramanmaraş’ın bilimiyle, teknolojisiyle ve insan kaynağıyla bir cazibe merkezi olması noktasındaki potansiyeline değindik. TÜBİTAK olarak bölgemize desteklerimizin süreceğini yineledik.” dedi.

TÜBİTAK Başkanı, Kahramanmaraş Teknokent’te Teknoloji tabanlı girişimcilerimizin bölgenin kalkınmasında öncü olacak projeler için kilit öneme sahip olduğunu ve bu projeleri TÜBİTAK TEKNOÇABA programıyla desteklemek için hazır olduklarını iletti. Mandal, 6 Şubat depremlerinin tüm zorluklarına rağmen TÜBİTAK’tan aldıkları destekler ile Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren ve gelecekte HAMLE programı ile büyüyerek Ülkemiz için geliştirmeye ve üretmeye devam edecek Bebiller Medikal firmasını ziyaret etti. Prof. Dr. Mandal, çalışmaları hakkında bilgi alarak geliştirdikleri ürünleri inceledi.

Hey Teknoloji firmasını da ziyaret eden Mandal, ilgili sosyal medya paylaşımında “Firmamızın Ar-Ge çalışmaları ve TÜBİTAK destekli projeleri ile ilgili bilgi aldık. Firmamızın deprem sonrası faaliyetlerine devam etmesinden duyduğumuz memnuniyetin ve özverili çalışmalarının bizlere yüklediği sorumluluğun altını çizdik.” değerlendirmelerinde bulundu.

TÜBİTAK Başkanı Mandal’ın Deprem Bölgesindeki ikinci durağı Hatay oldu.

Hatay’da Mustafa Kemal Ünivesitesi’ni  ziyaret eden Mandal, Rektör Prof. Dr. Veysel Eren ile bir araya geldi. Mandal, ziyarete ilişkin “TÜBİTAK 1001ÇABA çağrımıza katılarak, bölgedeki sorunların üzerine bilim ile eğilen hocalarımızla bir araya geldik ve projelerini dinledik. Hocalarımızın gerçekleştirdikleri çalışmaların önemine ve kıymetine değindiğimiz görüşmede ayrıca yeni başlayacak eğitim-öğretim yılında bölgedeki öğrencilerimizin depremin ortaya çıkardığı zorluklardan olabildiğince az etkilenmelerini sağlamak için neler yapabileceğimizi konuştuk.” açıklamasında bulundu.

Hatay Valiliği’ne geçerek Vali Mustafa Masatlı’yı ziyaret eden Mandal, bölgenin yeniden inşa ve ihya süreci hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Mandal, bilim ve teknoloji temelli destekleri başta olmak üzere TÜBİTAK’ın her konuda kendilerinin yanında olduğunu tekrar vurguladı.

Ziyaretleri kapsamında Gaziantep’e de giden Prof. Dr. Mandal, Özel SANKO Okullarında, 6 Şubat depremlerinin getirdiği tüm zorluklara rağmen Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda 2023 yılında tarihi başarılara imza atan ve 2024 ISEF’de de bize aynı gururu yaşatacağından emin olduğumuz öğrencilerle buluştu. TÜBİTAK Başkanı öğrencilerin geliştirdiği projeleri kendilerinden dinledi.

Ardından, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni ziyaret ederek, Prof. Dr. Şehmus Demir’in misafiri olan Mandal, 6 Şubat depremlerinin ardından Gaziantep’in tekrar bilim ve eğitim alanlarında ulusal ve uluslararası bir cazibe merkezi haline getirilmesine yönelik yapılabilecekleri görüştü.

TÜBİTAK Başkanı; Gaziantep’te TÜBİTAK 4003 desteği ile kurulan ve depremin ardından faaliyetlerine başlayan Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’ni ve TEKNOFEST yarışmalarına hazırlanan takımların çalışmalarını gerçekleştirdikleri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Teknogaraj’ı gezdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Gaziantep İslamBilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, MD ve TÜBİTAK 1001ÇABA programımız ile projelerini umuda çeviren akademisyenler ile Gaziantep’in eğitim, bilim ve teknoloji potansiyelini ve bu potansiyelini açığa çıkarmak için yapabilecekleri görüştü.

TEKNOÇABA programı ile çabaları başarıya dönüşen firmalarla bir araya gelen Mandal, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), TÜBİTAK TEYDEB destekleri ile üretim faaliyetlerine güç katan YGN Mekatronik firmasını ziyaret etti. Mandal ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “Depremin getirdiği zorlukları Ar-Ge ve üretim ile aşan firmamızın çalışmalarını inceledik.” dedi.

Ardından, OSB Teknokent – Gaziantep – Gaziantep’te, ArGe ve Yenilik faaliyetleri gösteren girişimci firmalarını ziyaret eden Mandal, “Duru Otomasyon, Fikir Yazılım Teknoloji A.Ş., Verymoney, Bitoniş | İnsan Kaynakları Platformu, PkeyLabs ve Stampamed-Medisan firmalarının çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi aldı.

“Gençlerimizle, Akademimizle ve Sanayimizle Bir Araya Geldik!”

Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya geçen TÜBİTAK Başkanı Mandal, Mezopotamya Gençlik Buluşması’na katıldı ve gençlerin sorularını yanıtladı.  Mandal, “Ülkemizin bilimsel ve teknolojik ilerleyişinde odak noktamız, Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olacak gençlerimiz ile Mezopotamya Gençlik Buluşması’nda bir araya gelerek, TÜBİTAK olarak çalışmalarımızı, gençlerimize verdiğimiz değerin göstergesi faaliyetlerimizi ve desteklerimizi paylaştık.” değerlendirmesinde bulundu.

Mezopotamya Living Lab‘de bilim ve teknoloji meraklısı gençlerle buluşup sohbet eden Mandal, gerçekleştirdikleri bilim ve teknoloji temelli faaliyetleri hakkında bilgi aldı. TÜBİTAK 4003 desteğiyle tamamlanarak, Şanlıurfa’da bilimin ve teknolojinin yeni üssü olacak Şanlıurfa Bilim Merkezi’ni de ziyaret eden Mandal,  devam eden çalışmaları inceledi.

Şanlıurfa’da, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu’nun misafiri olan Mandal, üniversitede TÜBİTAK 1001ÇABA başta olmak üzere TÜBİTAK destekleri ile geliştirilen projeler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi aldı. Depremin ardından Şanlıurfa’nın tekrar kalkınması için yapabileceklerin istişare edildiği görüşmede Mandal, Şanlıurfa’nın bilim ve teknoloji ile yeniden kalkınması için TÜBİTAK’ın destek vermeyi sürdüreceğinin altını çizdi.

Gerçekleştirdikleri Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarında, TÜBİTAK’tan aldıkları destekler ile geliştirmeye ve üretmeye devam eden Dollvet firmasını ziyaret eden Mandal, firma çalışmaları ile ilgili bilgi alarak üretim tesisini inceledi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal’ın Deprem Bölgesi Ziyaretlerinde Son Durağı Adıyaman Oldu

Burada ilk olarak Adıyaman Üniversitesi’ni ziyaret ederek Prof. Dr. Mehmet Kelleş ve TÜBİTAK 1001ÇABA programı için proje geliştiren akademisyenler ile görüşen Mandal, üniversite faaliyetlerini ve yürütülen projeleri dinledi; yeni başlayacak eğitim öğretim yılı için destek sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ardından, Mandal, Adıyaman’da depremin yol açtığı tüm zorluklara rağmen bilim ve teknoloji temelli Ar-Ge faaliyetleri ile sanayimize katma değer kazandırma hedefiyle çalışmalarını sürdüren GTC Güneş Sanayi ve Tic A.Ş. firmasını ziyaret etti.

“TÜBİTAK olarak yanınızdayız”

Ülkemizin yaşadığı deprem felaketinin ardından umudu yerinde görmek için bölgeye gittiğine dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ziyaretiyle “6 Şubat depremlerinin bölgede ve zihinlerimizde yarattığı tahribatın izlerini silmek, geleceğe daha güvenli yürümek için dün olduğu gibi bugün de TÜBİTAK olarak yanınızdayız.” mesajı verdi.

Mandal, “Bilim ve teknolojinin birlikteliğine ve bu birlikteliğin ortaya çıkaracağı daha güçlü yarınlarda Ülkemizi geleceğe taşıyacak sanayi kuruluşlarımızla da bir araya geldik. Depremin ardından sürdürdükleri Ar-Ge ve Yenilik faaliyetleri ile gelecek güzel günler için bize umut veren firmalarımızın azimlerine yerinde şahit olduk.  Ziyaretlerimizin de bize gösterdiği gibi birlikte geliştirerek, birlikte üreterek ve birlikte başararak güzel ve umut dolu günlere daha hızlı yürüyeceğiz!” diye vurguladı.

1001-Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-Binbirçaba kapsamında 300’ü aşkın proje önerisi sunulduğunu kaydeden Mandal, “Proje önerilerinden 173 adedinin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı ve 42‘sinin desteklenmesi uygun bulundu.” dedi.

Deprem bölgesinde bulunan özel sektör firmalarına yönelik yılsonuna kadar açık olacak TÜBİTAK 1501 ve 1507 Deprem Bölgesi Özel Sektör Çağrısı (TEKNOÇABA) kapsamında bugüne kadar toplam 34 proje başvurusu alındığını kaydeden Mandal, “ 27 projenin değerlendirme süreci devam etmekte olup 5 projenin desteklenmesine karar verildi. TÜBİTAK olarak birlikte geliştirmeye, birlikte üretmeye ve birlikte başarmaya inanıyoruz. Bu inancımız doğrultusunda karşı karşıya kaldığımız tüm zorlukları aşmak için anahtar kavramın birliktelik olduğunu her fırsatta vurgulamayı sürdürüyoruz. Yarınlara daha güçlü ve daha güvenli yürümek için umudumuzu hiçbir zaman kaybetmiyoruz. Depremin bölgemizde yarattığı maddi ve sosyal tahribatların üstesinden el birliğiyle gelmek için dün olduğu gibi bugün de yanınızdayız. Gelecek güzel günlerde de yanınızda olmayı sürdüreceğiz!” diye konuştu.

 

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email