ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

TÜBİTAK- YASED Arasında İş Birliği

“TÜBİTAK ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), aralarındaki iş birliğini daha kurumsal çerçeveye kavuşturacak bir protokol imzaladı. Bu anlaşma ile, YASED üyesi firmaların Ulusal Yenilik Ekosistemindeki yerinin güçlendirilmesine yönelik iş birlikleri çeşitlendirilecek, mevcut desteklerin daha etkin kullanılması sağlanacak. YASED’in derin teknoloji girişimlerini desteklemeye yönelik yürüttüğü Deep Tech Enhancer Projesi ve TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişim (BİGG), Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı gibi girişimci ekosistemini destekleyen proje ve programlara katılımlar artırılacak. KOBİ’lere yönelik mentörlük ve uzman desteği sağlama yönünde çalışmalar yapılacak. YASED üyesi kuruluşlar öncül araştırmalar gerçekleştirmek üzere yönlendirilecek.

TÜBİTAK ve YASED arasındaki iş birliği çerçeve protokolüne TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve YASED Başkanı Engin Aksoy imza attı.

“Birlikte devletimizin bizden beklediği hedeflere daha hızlı ulaşabileceğimizi düşünüyoruz”

Etkinlikte konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal TÜBİTAK’ın 60 yıldır bilim, teknoloji, yenilik ekosistemini fonlayan, destekleyen bir kurum olduğunu kaydederek “Türkiye’nin 12. Kalkınma planındaki hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecinde TÜBİTAK olarak bizlerin ve sektördeki sizler gibi paydaşların yakın işbirliğine ihtiyaç var. YASED ile birlikte devletimizin bizden beklediği hedeflere daha hızlı ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin teknolojik dönüşüm ve inovasyon alanındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmak amacıyla, iş birliği fırsatlarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Mandal,  “12. Kalkınma Planının ana vizyon belgesinde çevreye duyarlı, afetlere dayanıklı ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanılıyor. Refah müreffeh Türkiye’ye ulaşmak için bu doğrultuda hareket ederek hedeflere katma değer üreten ürünlerle ulaşacağız. YASED ile birçok açıdan ortak hedeflere birlikte ulaşma potansiyelimiz var.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Destek modellerimizin sizlerden gelecek olan görüşlerle gözden geçirmesi, revize edilmesi veya yeni başlıklar ve yeni çağrıların açılması mümkün olabilecek” diyen Mandal, “Şu an kurumumuzun ana öncelikli alanları, yeşil ve dijital dönüşüm. Bu anlamda hem ulusal fon mekanizmalarıyla, hem Ufuk Avrupa Programı gibi uluslararası mekanizmalar ile hem de Dünya Bankası fonu kapsamındaki destek mekanizmalarımız ile ortaklıkların pekiştirilmesini sağlayacak fırsatlar sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

 “Yeni bir iş modeli ve iş birliği modeli”

Kuruluşlarımızın daha fazla uluslararası fonlardan faydalanabilmesi beklentisi olduğunun altını çizen Mandal, “Bunun için en önemli ihtiyaç noktası kuruluşların bu fonlara ulaşma hedefiyle yetkinlik, beceri ve iletişim konularında gelişim göstermesi. Dünya Bankası Yeşil Sanayi Projesi kapsamında biz esasında yeni bir model öneriyoruz. Artık araştırma sonuçlarının ürünleşmeye dönüşmesi boyutunda çok makul oranlarla geri ödemeli destek sağlayacağımız bir modeli uyguluyor olacağız. Bizim için de yeni bir iş modeli ve iş birliği modeli.” vurgusu yaptı.

Prof. Dr. Mandal, “Temel araştırma ve uygulamalı araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan Öncül Ar-Ge Laboratuvarlarının desteklendiği programımız ise bize göre farkındalığın çok daha fazla artması gereken önemli bir program. Bu program ile geleceğin teknolojilerinin bugünden çalışılması beklentisindeyiz. Bu konuda özellikle YASED üyesi kuruluşların büyük bir hedef kitle olduğunu düşünüyoruz.” diyerek Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programının başvuru kriterlerinin gözden geçirildiği ve Ar-Ge odaklı firmaların başvurabileceği bir şekilde güncellendiğine yönelik bilgi verdi.

Girişim ekosisteminin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Mandal, “Ülkemizde sunulan teşviklerin insan kaynağı kalitesinin ve kapasitesinin gelişmesi açısından önemli bir fırsat alanı oluşturduğunu, özellikle girişimcilik ekosistemindeki hızlı değişim, dönüşüm ve ivmeyle beraber gelecekte kendi ekosisteminizi oluşturabileceğinizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“TÜBİTAK ilgili paydaşlarıyla birlikte çalışma potansiyeli ve sorumluluğu olan bir konumda. Bu açıdan biz YASED’i iyi bir ortak olarak görüyoruz” değerlendirmelerinde bulunan Mandal, TÜBİTAK’ın stratejik destek programlarında YASED üyesi kuruluşların yer alması çağrısı yaptı.

“Protokolün büyük faydalar sağlayacağına eminiz”

YASED Başkanı Engin Aksoy da, “TÜBİTAK ile yakın ilişkilerimizi pekiştirecek bu protokolün hem kurumlar olarak bizlere hem yatırımcılarımıza büyük faydalar sağlayacağına eminiz” dedi.

Aksoy, “YASED olarak derin teknoloji girişimlerini desteklemeye yönelik yürüttüğümüz Deep Tech Enhancer Projesi ve TÜBİTAK’ın Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı gibi girişimci ekosistemini destekleyen proje ve programlara katılımları artıracağız. KOBİ’lere yönelik mentörlük ve uzman desteği sağlama yönünde çabalarımız da olacak. TÜBİTAK/TEYDEB destek mekanizmalarına ilişkin duyurularımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Çağrı ve destek programlarının geliştirilmesine yönelik görüş ve önerilerin oluşturulması için çalışma grupları kuracağız. Beraber proje konsorsiyumları oluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki en büyük teknoloji geliştirme şirketlerine bakıldığında, bu markaların operasyonlarını başarılı bir şekilde sürdürmelerindeki en büyük ortak özelliğinin, Ar-Ge yatırımlarına ayırdıkları büyük finansal kaynaklar ve Ar-Ge faaliyetlerini en verimli şekilde yürütebildikleri ülkeleri seçmek olduğunun görüldüğünü belirten YASED Başkanı Engin Aksoy, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin, dijitalleşme, nesnelerin interneti, yapay zekâ, bulut bilişim, akıllı ulaşım, elektrifikasyon, otonom sürüş, yenilenebilir enerjiler, e-ticaret gibi küresel trendlere paralel olarak yeni teknolojilerin kullanımı, üretimi ve transferi konularında faaliyetlerini artırmakta olduğunu görmek memnuniyet verici. Daha fazla nitelikli Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) için dijital dönüşüm ile teknoloji ve yenilik ekosisteminin gelişiminin önemi çok büyük. Bu noktada ülkemiz Ar-Ge ekosisteminin gelişiminde TÜBİTAK ve TEYDEB destekleri büyük rol oynuyor. Üyelerimiz, söz konusu TÜBİTAK desteklerinden ve Hamle Programı başta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı programlarından mümkün olduğunca faydalanıyor. Özellikle ikiz dönüşüm dediğimiz yeşil ve dijital dönüşümün sağlanması ve sanayimizin daha rekabetçi ve katma değer üreten bir yapıya kavuşturulması açısından bu alanlarda geliştirilen teşvik programları çok önemli.”

Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak suretiyle, uluslararası şirketlerin Türkiye’deki verimliliğini ve ülkenin yatırım cazibesini artırmak amacında olan YASED, bu doğrultuda, Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlarda küresel rekabetçiliğini arttıracak strateji ve çözümler üretiyor.

YASED ile TÜBİTAK arasındaki bu işbirliği, Türkiye’nin bilim ve teknolojiye dayalı büyümesini desteklemek ve ülkenin uluslararası arenada daha güçlü bir oyuncu olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Her iki taraf da, bilimsel bilgi ve teknoloji alanındaki iş birliğini geliştirerek Türkiye’nin geleceğine ışık tutmayı hedefliyor.

 

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email