ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

Avrupa’da Tarih Yazan Duru Özer Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı’nda Birinci Olarak Altın Madalya Kazandı!

45 ülkeden 164 kız öğrencinin katıldığı TÜBİTAK ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen 2. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatında (EGOI) madalyalar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katıldığı törenle sahiplerini buldu.

İlki geçen yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi düzenlenen olimpiyatın ikincisi Türkiye’de fiziki olarak yapıldı. Katılımcılar zorlu algoritmik problemleri iki yarışma günü boyunca çözmeye çalıştı. Ortaokul ya da lise öğrenimi gören en fazla 4 kız öğrenciden oluşan bir grupla olimpiyata 45 ülkeden eğitmenleriyle birlikte yaklaşık 300 kişi katıldı.

Duru Özer Avrupa 1’incisi oldu

EGOİ’de Türk öğrenciler büyük başarı elde etti. Duru Özer performansıyla Avrupa 1’ncisi olarak tarihi bir dereceye imza attı. Duru Özer, bu başarısıyla puan sıralamasında 29’u Avrupa ülkesi olmak üzere toplam 45 ülkenin katıldığı olimpiyatta 1. sırada yer alarak Altın Madalya kazandı. Bergüzar Yürüm ise Bronz madalya kazandı.

Ev sahibi olan ülkelerin iki takımla yarışma hakkının olduğu olimpiyata; Türkiye; Bergüzar Yürüm, Duru Özer, Elif Deniz Kantar ve Elif Zümra Yıldırım , Azra Gönül Gürsoy, Beyza Ebrar Dilmaç, Eylül Erçin, Nehir Karatopçu ile katıldı.

“İlk defa bu kategoride bir altın madalya kazanıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı ödül töreninde, olimpiyata ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı yeni başlayan bir kategori. Ama biz bu kategoriye ikinci yılında ev sahipliği yaptık. Misafirlerimizi burada en güzel şekilde ağırlamaya çalıştık. Öğrencilerimizin de burada yarışmanın ikinci senesinde bir altın, bir bronz madalya almış olmaları, bayrağımızın burada temsil edilmiş olması bizi gerçekten çok memnun etti. İlk defa bu kategoride bir altın madalya kazanıyoruz. Öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Olimpiyatın geçen yıl ilk defa İsviçre tarafından çevrim içi düzenlendiğini anlatan Varank, şunları kaydetti:

“Bu yıl, bu organizasyonu fiziki olarak düzenliyoruz ve bunu sizinle birlikte tecrübe etmekten oldukça heyecan duyduk. Bu etkinlik 45 ülkeden, 164 yetenekli kızı bir araya getirdi. Farklı yeteneklerin, kültürün ve kimliğin bu organizasyonu daha güçlü bir hale getirdiğine inanıyoruz. Olimpiyatın da yardımıyla daha fazla kızı bilgisayar bilimini keşfetmeleri için teşvik ediyor, onlara kendileriyle benzer ilgi ve yetenekleri olan kızlarla bir araya gelmeleri için bir iletişim ağı oluşturmalarına vesile oluyoruz. Ayrıca sosyal ve kültürel değişimi destekliyor ve kızlar için rol modeller oluşturmayı amaçlıyoruz. Kızları sadece iş gücüne hazırlamıyor aynı zamanda değişen iş gücüne liderlik etmeye, onu geliştirebilmeleri için de hazırlıyoruz.”

Teknolojiden anlayan genç bilim insanlarını misafir ederken onlara bilgisayar bilimindeki ilgilerini derinleştirmeleri için bir platform sağladıklarını vurgulayan Varank, olimpiyatın gençlik ve dünyaya faydalı sonuçlar getireceğini söyledi.

Ekonomik ve sosyal kalkınmanın bilim ve teknoloji alanında kesintisiz gelişmeye bağlı olduğuna dikkati çeken Varank, bilim insanlarının genç yaşlarında üretken, daha yenilikçi olduklarını ve böylece bilime daha çok katkıda bulunduklarını aktardı.

“Sizi her zaman her alanda destekleyeceğiz”

Öğrencileri temel bilimlerle uğraşmaya, çalışmalarına yön vermeye ve bu alanlardaki gelişimlerine katkıda bulunmaya teşvik ettiklerine değinen Varank, şöyle devam etti:

“İklim değişikliği, kutup araştırmaları ve uzay keşifleri gibi insanlığın bugünlerde karşı karşıya olduğu büyük zorluklarla mücadele etmek için genç bilim insanlarını destekliyoruz. Yeni nesil teknoloji uzmanları için uygulama laboratuvarları, kodlama okulları ve teknoloji festivalleri gibi amiral gemisi niteliğinde girişimlerimiz bulunuyor. Böylece binlerce genç, mevcut teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme şansına sahip oluyor. Bu bağlamda, olimpiyatlar teknoloji geliştirmek için mükemmel bir imkan sağlıyor. Bu etkinlik, bilgisayar bilimlerindeki gücünüzü, bilginizi ve başarınızı göstermeniz için bir fırsat. İlk olarak, madalya alsın ya da almasın tüm takımları kutlarım. Avrupa Kız Bilişim Olimpiyatlarının başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağladığınız için teşekkür ederiz. Hepiniz bu yarışmanın kazananlarısınız. Ülkenizi üstün bir şekilde temsil ettiniz. Şu an burada olmanız geleceğimizin bugünden çok daha parlak olacağının kanıtı.”

Öğrencilerin geliştirdiği yazılımın geleceğe yön vereceğine ve rehberlik edeceğine işaret eden Varank, “Daha iyi bir dünya için yönlendirici olacağınıza inanıyorum. Lütfen seçtiğiniz yoldan asla vazgeçmeyin, yapabileceğinizin en iyisini yapın. Sizi her zaman her alanda destekleyeceğiz. Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı organizasyonunun her zaman büyümeye ve kızlar için hizmet etmeye devam edeceği belirtmek isterim. Sizleri 2023’te Türkiye’de düzenlenecek 40. Balkan Matematik Olimpiyatları’na davet etmek istiyorum. Bilimin kalbi geçmişte olduğu gibi Türkiye’de atmaya devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bilgisayar bilimci adaylarının ülkemizde ağırlanması bizim için özel ve anlamlı”

Törende bir konuşma yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bu olimpiyata ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti ve olimpiyatın henüz ikinci yılı olmasına karşın 45 ülkeden 164 öğrenci olduğuna dikkat çekti.

“EGOI 2022’nin dünyanın her yerinden katılımcıların uzun soluklu dostluklar kurduğu bir platform halini alacğına ve bu sayede geleceğin genç bilgisayar bilimcileri arasında çok boyutlu bilimsel işbirliklerinin kurulmasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum” diyen Mandal, “Yakın geçmişte, COVID-19 hayatımızı değiştirse de virüsle yaşamayı öğrendikçe, dijital teknoloji bize görevlerimizi gerçekleştirmenin yeni yollarını öğretti ve rutinlerimizi değiştirdi. Bilgisayar bilimcileri zor zamanlarda bize umut verdi; bu nedenle böyle bir uluslararası etkinliğin Türkiye’de yapılması ve bilgisayar bilimci adaylarının ülkemizde ağırlanması bizim için daha özel ve anlamlı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Geleceğin bilim insanları ve araştırmacıları olarak sizlerin dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için birlikte çalışıp birlikte başaracağınıza olan inancım tam “ diyen Mandal, öğrencilere “Sizler bu ödül töreninde bir madalya alınıp alınmadığına bakılmaksızın, büyük başarılara imza atan birer Olimpiyat katılımcılarısınız. Bu olimpiyatla zirveye ulaşan genç yetenekler olarak, bu zirvenin bir sonraki süreç için sadece bir adım olduğunu unutmayın.” tavsiyelerinde bulundu.

“2023’te Balkan Matematik Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacağız”

TÜBİTAK’ın öğrencilere verdikleri desteklerden bahseden Mandal, “2018 yılından bu yana öğrencilerimize her türlü desteği verdik. Öğrencilerimiz uluslararası ve bölgesel olimpiyatlarda 34 Altın, 98 Gümüş, 124 Bronz madalya ve 16 Mansiyon aldı. Öğrencilerimiz 2022 yılında ise 7 Altın, 23 Gümüş, 18 Bronz ve 5 Mansiyon ödülü kazandı. 2023 yılında Türkiye’nin Balkan Matematik Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacağını da hatırlatmak isterim.” dedi.

Olimpiyatta emeği olan herkese teşekkür eden Mandal, gelecek yıl olimpiyatın aynı heyecanla İsveç’te gerçekleşeceğini belirtti.

Olimpiyat bayrağı İsveç’e teslim edildi

Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı’nın 3’üncüsü İsveç’te gerçekleşecek. Olimpiyat bayrağı devir teslimini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank gerçekleştirdi. Varank bayrağın teslimini Olimpiyat birincisi olan Duru Özer’in yapmasını istedi. Duru Özer’in ’teslim ettiği bayrağı İsveç adına olimpiyat yetkilisi Ana Meta Dolinar teslim aldı.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email