ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

İMECE Uzaya Başarıyla Fırlatıldı

TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından fonlanan; müşteri kurumu Savunma Sanayii Başkanlığı, son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE başarıyla uzaya fırlatıldı.

İMECE, üç ertelemenin ardından Türkiye saati ile 09.48’de ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatıldı.

Fırlatma töreni, Ankara’da bulunan TÜBİTAK UZAY’ın yer takip istasyonunda,  Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar  ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Akar, İMECE uydusunun, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularıyla Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan çalışmalarla yerli ve milli savunma sanayi ile teknoloji alanlarında bir başarı zincirinin oluşturulduğunu belirten Akar, İMECE uydusunu da bu başarı zincirinin yeni bir halkası olarak nitelendirdi. Akar, uzay teknolojilerinde yapılacak çalışmaların bugünün ve geleceğin dünyasını şekillendirmedeki önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Mandal da fırlatma öncesi çok yoğun duygular içinde olduğunu ifade ederek, TÜBİTAK UZAY ekibinin İMECE’yi Cumhuriyetin 100. yılında uzaya fırlatabilmek için gecesini gündüzüne katarak çalıştıklarını vurguladı. Mandal, tüm ekibe yoğun gayretlerinden ötürü teşekkür etti. Mandal uydunun teknik özellikleri hakkında da bilgi vererek yüksek çözünürlüklü bir gözlem uydusu olmasının önemine değindi.

Sonra ABD Uzay İstasyonundaki İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras’a bağlantı gerçekleştirildi.

İMECE coşkuyla uzaya fırlatıldı

Hemen ardından SpaceX tarafından verilen canlı yayınla eş zamanlı olarak koordinasyon merkezinde ondan geriye doğru sayıldı.

Roketin fırlatma anı salonda alkışlarla ve büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, fırlatmanın gerçekleşmesi ile büyük mutluluk yaşadı. Akar o anlarda “Bravo” ifadelerini kullandı.

İMECE’nin uzay yolculuğunun başladığı sıralarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da video mesajı yayınlandı. Erdoğan, “Ülkemizin uzay yarışındaki tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak uydumuzun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak.” dedi.

Bakan Varank programa telefonla bağlandı

Fırlatma sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir sürpriz yaparak telefonla programa bağlandı. Heyecanını ve mutluluğunu ifade eden Varank, “Kahraman ordumuzun uzaydaki gözü olacak İMECE uydumuzu uzaya fırlattık. Bu daha yürüyüşümüzün başlangıcı. Bunun çok daha ötesini TÜBİTAK UZAY’daki arkadaşlarımızla başaracağız” dedi.

Fırlatmanın ardından Koordinasyon Merkezinden çadıra geçildi. Burada da Bakan Varank bir konuşma gerçekleştirdi ve özverili çalışmalarından dolayı tüm çalışanları kutladı.

TÜBİTAK Başkanı Mandal da duygularını ifade ederek böyle bir kurumun Başkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TÜBİTAK UZAY çalışanları ve çocukları ile aile fotoğrafı çekildi.

İMECE’den ilk sinyal alındı

Daha sonra TÜBİTAK UZAY’da ilk sinyal beklenmeye başlandı.

İMECE, Türkiye saatiyle 12.24’te roketinden ayrılarak yörüngesine yerleşti. Hemen ardından da 12.29’da İMECE’den ilk sinyal alındı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da ilk sinyalin alındığını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile duyurdu.

Varank, “İlk sinyal alındı,İMECE yörüngesine yerleşti. Darısı, iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya…” ifadelerini kullandı.

5 yıl görev yapacak

680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca; hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Küp Uydular da uzaya fırlatıldı

Bu arada İMECE ile birlikte aynı rokette 50 uydu daha uzaya yolculuğa çıktı. Bu uyduların 4 tanesi daha Türkiye’ye ait. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı. AKUP uydusundan da 11.02’de ilk sinyal alındı.

Metrealtı Çözünürlüklü Kamera

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE ile Geliştirildi

İMECE’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp, üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE Uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı.

İhracat Potansiyeli

İMECE Projesinden elde edilen çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapıtaşını oluşturacak. Bu proje ile sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Şubat’ta ABD’ye Uçtu

Haziran 2022 tarihinden itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE Uydusu, Şubat ayında fırlatma üssünün bulunduğu ABD’ye gönderilmişti.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email