İstanbul bilim ve teknolojiye meraklı çocukların yeni iki adresi Murat Çobanoğlu Bilim Çekmeköy, ve Şule Yüksel Şenler Kütüphanesi ve Bilim Merkezi oldu.
Çekmeköy Murat Çobanoğlu Bilim Merkezi
Çekmeköy Murat Çobanoğlu Bilim Merkezi, Çekmeköy Belediyesi ile TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açılışını yaptığı bilim merkezinde; yılda 3 bin öğrenciye 4 farklı branşta uzmanlar eşliğinde eğitim verilecek. Merkez; bilim ve teknoloji meraklılarının uğrak adresi olacak. Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı hedeflerimize gençlerimizle ulaşacak, geleceğin Türkiye’sini gençlerimizle inşa edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak; yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde gençlerimizin bilim, teknoloji ve girişimcilik alanındaki heyecanına ve ortak olmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştıracak”
Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, “Toplumda bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmak için, yurdun dört bir yanında bilim merkezleri kurduk. Ülkemizde bilimsel farkındalığı oluşturmak adına bu çok önemli bir işlev görüyor. Bugüne kadar büyük ölçekli 10 bilim merkezimizi bilim gönüllülerimizin hizmetine sunduk. 6 şehrimizde daha bilim merkezi kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde bugüne kadar 10,5 milyon vatandaşımızı ağırladık.” dedi.
Bugüne kadar ilçelerde kurulan bilim merkezlerinde 775 binin üzerinde öğrenciyi ağırladıklarını hatırlatan Bakan Kacır, “Bugün de 14. bilim merkezimizi İstanbul Çekmeköy’e kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Astronomi, uzay ve havacılıkla birlikte doğa bilimleri, tasarım ve teknoloji gibi alanlarında hazırladığımız atölyelerde gençlerimiz bilim ve teknolojiyle erken yaştan itibaren yolculuğa çıkacak. Gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarını da bu merkezlerimizde keşfedeceğiz. Farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireylere bilim ve teknolojiyi daha anlaşılır ve ulaşılır kılacağız.” ifadesini kullandı.
“Bilim ve teknoloji yolculuğu”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Çekmeköy’de böyle bir bilim merkezinin kurulmasından heyecan ve mutluluk duyduklarını söyleyen Bakan Kacır, “Tüm bu gayretlerimiz, gözlem yapan, merak eden, merakının peşinden koşan, karşılaşacağı problemlere bilimsel çözümler üretebilen bireyler yetiştirebilmek için bilim ve teknoloji yolculuğunda, gençlerimizin yanında olmaya, onlarla birlikte yol yürümeye devam ediyor olacağız. Türkiye Yüzyılının kapılarını; gençlerimizin bilim, teknoloji ve girişimcilik dünyasına yönelik heyecanı ve motivasyonuyla aralıyoruz. Çünkü bizler; gençlerimizi, fikirleriyle, cesaretleriyle ve kararlılıklarıyla ülkemizi geleceğe taşıyabilecek vizyoner bireyler olarak görüyoruz.” dedi.
Güçlü ve “Tam Bağımsız Türkiye” için, Milli Teknoloji Hamlesinin başarıyla gerçekleştirilebilmesinde, ellerindeki en büyük gücün gençler olduğunu belirten Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı hedeflerimize gençlerimizle ulaşacak hedefler, geleceğin Türkiye’sini gençlerimizle inşa edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak; yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde gençlerimizin bilim, teknoloji ve girişimcilik alanındaki heyecanına ve ortak olmaya devam edeceğiz. Yurdumuzun dört bir yanında bilim ve teknoloji yolculuğumuzu sürdüreceğiz.” diye konuştu.
“Bilimsel konularda farkındalık kazanırken, sosyal yönlerini de geliştirme imkanı bulacaklar”
450 metrekare alana inşa edilen Murat Çobanoğlu Bilim Merkezi’nde, öğrencilere; Astronomi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Atölyesi, Doğa Bilimleri Atölyesi, Teknoloji Atölyesi ve Tasarım Atölyesi’nde bilimsel konularda farkındalık kazanırken, sosyal yönlerini de geliştirme imkanı bulacak.
Haftanın 7 günü alanında uzman hocalar eşliğinde 4 farklı branşta ders verilecek olan merkezde her branş için ayrı bir derslik hazırlanacak. Yıl boyunca devam edecek olan eğitimler ile birlikte yılda 3 bin öğrenciye eğitim verilecek.
Bilim merkezi; gelişmiş müfredatı zengin eğitim içeriği ve yeni nesil eğitim sistemini destekleyen metodolojisi ile etkileşimli eğitim alanında model merkezlerden birisi olacak. Atölyelerde eğitim alan öğrenciler; kendi roketlerini tasarlamadan uçurmaya, teleskop kullanım eğitimlerinde kendi teleskoplarını tasarlamaya, robotik tasarımdan 3 boyutlu sanal gerçeklik aktivitelerine kadar birbirinden çeşitli ders konuları ile hem eğlenecek hem de öğrenme fırsatı yakalayacak.
Şule Yüksel Şenler Kütüphanesi ve Bilim Merkezi
Bahçelievler Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçirilen Şule Yüksel Şenler Kütüphanesi ve Bilim Merkezi açıldı.
Bahçelievler Belediyesi ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa yaptığı kütüphane ve bilim merkezinin açılışı yapıldı. Bahçelievler’de açılış programına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, vatandaşlar ve davetliler katıldı. Merkezde Astronomi, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Matematik, Doğa Bilimleri, Teknoloji ve Tasarım Atölyeleri gibi pek çok farklı branşta eğitimler verilecek.
“Gençlerimizi bilime ve teknolojiye yönlendiriyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törende yaptığı konuşmada Gençleri bilime ve teknolojiye yönlendirdiklerini söyleyerek, “Araştırmaları yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi destekleyerek gençlerimizi bilime ve teknolojiye yönlendiriyoruz. Böylelikle aydınlık yarınlarımızın teminatı gençlerimizin sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Merak eden, araştıran, sorgulayan, keşfeden ve çözüm üreten bir gençliğin peşinde tüm imkanlarımızı gençlerimiz için seferber ediyoruz. Bu anlayışla ülkemizin tüm şehirlerinde teknolojiye yönelik farkındalığı arttırmak üzere değer teknoloji atölyeleri kurduk. Ortaokul ve lise öğrencilerimize geleceğin teknolojilerini şekillendirecek, yenilikçi disiplinlerde üç yıl süreli, ücretsiz eğitim programları sunuyoruz” diye konuştu.
Öğrenci ve bilim insanlarını bir araya getirdiklerini belirten Kacır, “Bugüne dek büyük ölçekli on bilim merkezimizi bilim gönüllülerinin hizmetine sunduk. Altı şehrimizde daha bilim merkezi kurulması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde 10 milyon 500 bin vatandaşımızı ağırladık. Diğer yandan ilçe ölçeğinde bilim merkezlerimizde de bilim ve teknolojiye olan ilgiyi arttırıyor. Bilime ve teknolojiye erişimi destekliyoruz. Bugüne dek on üç ilçemizdeki bilim Eğitim atölyelerimize yedi yüz yetmiş beş bin öğrencimiz katıldı. Dün ilçe ölçeğinde on dördüncü bilim merkezimizi Çekmeköy’e, Anadolu yakasında Çekmeköy ilçemize kazandırdık. Bugün de on beş, 15’nci açılışını Bahçelievler’imizde gerçekleştir Gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bahçelievler’de gerçekleştirilen bilim merkezi açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bilim ve teknolojiye olan bağlılığını vurgulayarak gençleri bilimle buluşturmanın önemine değindi.
Başkan Mandal, TÜBİTAK’ın 60 yılı aşkın süredir bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında hizmet veren bir kurum olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki bilimin, teknolojinin ve yeniliğin geliştirilmesi için 1963 yılından beri faaliyet gösteren bir kurumuz. Bu süreçte sağladığımız destekler, bilgi üretimi, insan kaynağının yetiştirilmesi ve farkındalık oluşturmak adına önemli projeleri desteklememizi sağladı.” Dedi.
Konuşmasında “Tam bağımsız Türkiye” ideali ve “Türkiye Yüzyılı” hedefine vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Mandal, gençlerin bilim ve teknoloji ile buluşmasının artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal, açılışı yapılan bilim merkezi ve kütüphanenin, özellikle Bahçelievler’deki gençlerin bilimle tanışmalarına, çözüm üretmelerine yardımcı olacağını ifade etti.
Başkan Mandal, Bahçelievler Belediyesi’nin danışmanları olarak bir araya geldiği genç öğrencilere yönelik, “Gençlerimiz, sorunları küresel ölçekte gündeme getiriyor ve çözüm noktasını artık bilim ve teknoloji olarak görüyor. Bu bilinçle hayata geçirdiğimiz Bilim Merkezi ve Kütüphane, matematik, doğa bilimleri, tasarım, teknoloji, astronomi, havacılık ve uzay alanlarında gençlerimizin yetişmesine katkı sağlayacak.” diye konuştu.
Açılışı yapılan tesisin, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere hizmet vereceğini vurgulayan Mandal, “İlerdeki gençlerimizin, bilim ve teknolojiyle çözüm bulmalarına yardımcı olacak bir merkez haline geldi.” dedi.
Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasının sonunda Bahçelievler Belediye Başkanı’na teşekkür ederek, bilimle buluşan gençlerin artık İstanbul’un birçok ilçesinde olduğu gibi Bahçelievler’de de şanslı olduklarını belirtti. Ayrıca, İstanbul Valisi’ne de teşekkür ederek, kütüphanenin hayırlı olması dileğinde bulundu.
Açılış törenine katılan öğrenciler ve davetliler, Bilim Merkezi ve Kütüphane’yi gezerek, atölyeleri inceleme fırsatı buldular.
Bilim merkezlerimizin sayışı artmaya devam ediyor
TÜBİTAK olarak 16 tane Büyük Ölçekli Bilim Merkezi Kurulması Projesi yürütüyoruz. Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elâzığ, Üsküdar, Antalya, Gaziantep, Trabzon ve Altındağ olmak üzere 10 adet bilim merkezimiz bilim gönüllülerine hizmet veriyor, Şanlıurfa, Samsun, Düzce, Denizli, Esenler ve Yozgat’ta bilim merkezlerinin kurulum süreçleri devam ediyor. Büyük ölçekli Bilim merkezlerimiz bugüne kadar yaklaşık 10,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
Ayrıca 21 ilçe (Arnavutköy, Bahçelievler, Beyoğlu, Canik, Çekmeköy, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Mamak, Pursaklar, Sincan, Sultanbeyli, Şahinbey, Şehitkâmil, Tuzla, Vezirköprü, Yakutiye, Yeşilyurt, Yunusemre ve Zeytinburnu) ve 2 ilde (Karabük ve Samsun) de küçük ölçekli bilim merkezi projeleri yürütüyoruz. Bu projelerden, ziyarete açık olan 13 küçük ölçekli bilim merkezlerimizde bugüne kadar 775 binden fazla öğrenci eğitim atölyelerine katıldı. Küçük ölçekli bilim merkezi sayısı son açılanlarla birlikte 15’e yükseldi.