Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolle, TÜBİTAK bünyesinde verilen araştırma desteklerinin önemli bir kısmının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) akademisyenlere de açılması kapsamında, KKTC’de temaslarda bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi Koordinatörü Sayın Ömer Cihan ile bir araya geldi. İki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin toplantılar gerçekleştirildi.
KKTC temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mandal, “KKTC’deki akademisyenlerimizi ve araştırmacılarımızı ekosistemlerimiz içerisinde daha etkin kılmak için KKTC Milli Eğitim Bakanı Sayın Nazım Çavuşoğlu ile bir araya geldik, iş birliklerini güçlendirecek hamleler ve bu kapsamda izlenecek süreç hakkında çalışmalarımızı paylaştık.” dedi.
Üniversiteleri Bilgilendirme Toplantısı kapsamında KKTC’deki akademisyenlerle de bir araya gelen Mandal, TÜBİTAK araştırma ve destek programlarına dair detaylı bir bilgilendirmede bulundu ve akademisyenlerin yönelttiği soruları yanıtladı.
Prof. Dr. Mandal, daha sonra KKTC Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu başkanlığında KKTC üniversiteleri rektörleri ile TÜBİTAK programları süreçleri hakkında bir durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Mandal “TÜBİTAK olarak KKTC ile her alanda olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında da güçlü ve tam bir iş birliği ile birlikte başarmak için çalışmaya devam edeceğiz!” değerlendirmelerinde bulundu.
YÖDAK’a Ziyaret
TÜBİTAK Başkanı Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nu (YÖDAK) da ziyaret etti.
YÖDAK’tan verilen bilgiye göre, toplantıda 2014’ten beri duraklayan KKTC üniversitelerinin araştırma kapasitesini artırma konusunda yeni bir motivasyon ve destek yaratmak için yapılması gerekenler ele alındı. KKTC kaynaklı proje konularının YÖDAK, MEB ve üniversitelerle birlikte belirlenerek bu alanda çalışacak bilim insanlarını bilgilendirme ve teşvik etme konusunda fikir birliğine varıldı. Üniversitelerde Teknoloji Transfer Ofisleri ve Proje Destek Ofislerinin ivedi olarak kurulması konusunda çalışmaların başlatılması da görüşüldü.
Açıklamada “TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a bu önemli ziyaret için teşekkür eder, bu girişimin KKTC üniversiteleri için hayırlı olmasını dileriz.” denildi.
“Araştırma projelerinin Türkiye’deki sisteme dahil edilmesiyle ilgili bir yeniliğe adım attık”
KKTC’de bir dizi ziyaretlerde bulunduğunu ve bu ziyaretlerin temelini, 2009’da TÜBİTAK’la KKTC arasında imzalanan iş birliğinin oluşturduğunu belirten Mandal, özellikle araştırma projelerinin Türkiye’deki sisteme dahil edilmesiyle ilgili bir yeniliğe adım atıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Hasan Mandal, “Özellikle buradaki üniversitelerimizin, Türkiye’deki bir akademisyen gibi, Türkiye’deki bir araştırmacı gibi, TÜBİTAK’ın sistemlerine ulaşıp 2009’da başlamış olan sürecin bir üst aşamaya taşınması yani tüm destek programlarına başvurabilmesi ve onun akabinde de buradaki yani Ada’daki araştırma ekosisteminin geliştirilmesine yönelik ziyaretler gerçekleştiriyorum.” diye konuştu. KKTC’deki temaslarına ilişkin Prof. Dr. Mandal, KKTC’deki üniversitelerin, Milli Eğitim Bakanlığının daveti, tüm üniversite hocalarının katılımıyla etkin ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi. Mandal, toplantıda özellikle bu sürecin nasıl ilerleyeceği ve KKTC’deki üniversitelerin görünürlüğünün, araştırma temelli gelişiminin, Türkiye’deki gelişiminin, Türkiye’deki üniversitelerle daha fazla iş birliğinin geliştirilmesine yönelik, bu programın nasıl uygulanacağına ilişkin konuların ele alındığını anlattı.
KKTC ziyaretinin en anlamlı kısmının Milli Eğitim Bakanı’nın başkanlığında ve üniversitelerin rektörlerinin katılımıyla birlikte gerçekleştirilen istişare toplantısı olduğuna işaret eden Mandal, TÜBİTAK olarak sürecin yürütülmesi için çalışılacağını aktardı.
Mandal, “Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm üniversitelerin, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerimiz gibi, TÜBİTAK programlarına ulaşabilmesi mümkün olabilecek. Bu sürecin, iki devletin, bu insan kaynaklı ve araştırma temelli gelişimine önemli bir katkıda bulunacağını düşünüyorum. Biz TÜBİTAK olarak bunu uygulamaya hazırız, karşılıklı ziyaretler de bunu kuvvetlendirdi perçinledi.” diye konuştu.
“Ada’nın stratejik gücü eğitim”
Prof. Dr. Mandal, Ada’nın stratejik gücünün “eğitim” olduğunu vurgulayarak “Dolayısıyla TÜBİTAK’ın buradaki gücü veya bu iş birliğinin protokolünün gücü, buradaki üniversitelerin daha nitelikli eğitim verebilmesi için araştırma gücünü geliştirmesine yönelik…” ifadesini kullandı. KKTC’deki mevcut üniversitelerin eğitim bileşeninin kuvvetli şekilde ilerlediğini belirten Mandal, üniversitelerin araştırma gücü ve bileşeni olması gerektiğine dikkati çekti.
“O yüzden bunun, Ada’nın her anlamdaki gelişimine ve özellikle de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ülke olarak tanınmasına fayda sağlayacağını düşünüyorum.” diyen Mandal, şunları kaydetti: “Buradaki 23 üniversitedeki hocalarımızın yapacakları yayınların sadece kendi kariyer ilerleyişleri için değil ülkenin gelişmesine ve tanınmasına da bilim diplomasisi açısından önemli fayda ve katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.” TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mız Mehmet Fatih Kacır’a TÜBİTAK’ın çalışmalarına verdiği destekten ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.