ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

Ortak Noktaları TÜBİTAK Destekleri!

Gençlik Haftası dolayısıyla, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal moderatörlüğünde “Geleceği Tasarlayacak Gençlerimizle Bilim, Teknoloji ve Başarı Üzerine” konulu çevrim içi söyleşi düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye yüzyılını gençlerin inşa edeceğini söyledi. Türkiye nüfusunun ortalama yaşının 33 olduğu bilgisini veren Kacır, “Küresel mücadelenin bilim ve teknoloji düzleminde gerçekleştiği günümüz dünyasında Cumhuriyet’imizin varlığının en büyük teminatı araştıran, düşünen, sorgulayan, üreten gençlerimiz.” diye konuştu. Gençlere doğru imkanlar sunulduğunda, önlerindeki engeller kaldırıldığında, onların tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin mimarları olmaya hazır olduklarını vurgulayan Kacır, Türkiye’nin gurur tablosu olan “Milli Teknoloji Hamlesi” eserlerinde gençlerin alın ve akıl teriyle imzalarının olduğunu dile getirdi. Kacır, şunları kaydetti: “İşte bu anlayışla teknolojiyi tüketen değil, üreten ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç eden bir ülke olabilmek için Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz projelerde, uyguladığımız stratejilerde odağımıza her zaman insan kıymetimizi koyduk. İnsan kaynağımızı geliştirmeyi, gençlerimizi desteklemeyi, genç ve yetkili insan kaynağımızı güçlendirmeyi, bu topraklarda hür, bağımsız yaşamımızın anahtarı olarak görüyoruz. Bu hususta en güçlü şekilde uyguladığınız mekanizma TÜBİTAK burs ve desteklerimiz.” Kacır, TÜBİTAK eliyle 2002’den bu yana bilim insanı ve gençlere yönelik destek programlarından 230 binden fazla vatandaşın yararlandığını bildirdi. Son 5 yıl içinde lisans ve lisans üstü öğrencilerine yönelik TÜBİTAK burs ve destek programı kapsamında 64 binden fazla öğrenciye yaklaşık 3 milyar lira destek sağladıklarına dikkati çeken Kacır, araştırma projelerinin olgunlaşmasını beklediklerini vurguladı. Kacır, Türkiye’nin büyük teknoloji ve girişimcilik ekosistemine sahip olduğuna işaret ederek, bu ekosistemden her geçen gün yeni başarı hikayeleri doğduğunu sözlerine ekledi.

“Geleceği tasarlamayı başarmanın en iyi yolu bilim ve teknoloji “

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da açılışta yaptığı konuşmada, geleceği tasarlamayı başarabilmenin en iyi yolunun bilimle, teknolojiyle olacağını belirtti. Mandal, etkinlikte kurumun desteklerinden faydalanan araştırmacı ve girişimcilerin tümünün ortak paydasının TÜBİTAK’la yollarının kesişmiş olmaları ve başarılı olmaları olduğunu ifade etti. Deneyimlerini paylaşacak olan katılımcıların her birinin içimizden biri olduğuna işaret eden Mandal, “Bugün burada deneyimlerini paylaşacak olan katılımcılarımızın ortak noktaları; TÜBİTAK’la bilim ve teknoloji temelinde lise düzeyinde, üniversite düzeyinde, araştırmacı olarak, girişimci olarak kariyer yolculuklarında hepsinin başarılı birer hikayeleri var. Ben kendim de geçmişte bir TÜBİTAK bursiyeriyim. Benim de kendi hikayemde bir TÜBİTAK var.” diye konuştu. Mandal, kendi kariyer yolculuğunu da anlattı.

TÜBİTAK’ın, kuruluşundan bu yana birçok araştırmacı ve girişimciye dokunduğunu belirten Mandal, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında aynı zamanda TÜBİTAK’ın da 60. yılını kutluyoruz. TÜBİTAK, bu 60 yıl içerisinde birçok araştırmacımıza, girişimcimize, öğrencimize, gencimize dokundu. Daha çok kişiye dokunabilmek için, bu paylaşımları katılımcı arkadaşlarımız vasıtasıyla arttırabilmek için bu etkinliği düzenledik ve ülkemize, insanlığa değer üretmek noktasında yapacakları katkıları didaktik yaklaşımdan daha çok deneyim paylaşımı yoluyla anlatmalarını istedik.”

TÜBİTAK Başkanı Mandal, etkinliği talep edenlere de seslenerek “Projenizin kabul edilmemesi, istediğiniz şeylerin olmaması başarısızlık değildir. Hepsinden çıkaracağınız dersler vardır. Bunu doğru kullanabilirseniz sonunda size mutlaka başarı olarak döner. Ben eminim sizlerin arasından da TÜBİTAK Başkanları çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, TÜBİTAK BİGG desteğiyle kurulan Teleporter şirketinin kurucusu Dilara Keçeci de firmanın kuruluş hikayesini anlattı. TÜBİTAK BİGG desteğiyle kurulan Hercules şirketinin kurucusu Erhan Ertan, giyilebilir teknolojiler alanında çalışmalar yaptıklarını ifade etti. TÜBİTAK’ın Star Programı bursiyerlerinden Nice Erkan ve Çağatay Umut Öğdü de yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Kutup Araştırma Projeleri Yarışması birincileri ve Antarktika yolcuları Zeynep Naz Terzi, Ela Karabekiroğlu, Deniz Özçiçekçi de kutup araştırmaları alanında geliştirdikleri projeler hakkında sunum yaptı. İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması birincisi, Arktik yolcusu Hulusi Diler, iklim değişikliği konusunda çözümler ürettiği projesini katılımcılarla paylaştı. 2021 ISEF dünya dördüncüsü/2021 Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması ikincisi/Araştırma Projesi Yarışması birincisi Mehmet Sertaç Çeküç, TÜBİTAK destekleriyle geliştirdiği projeyle Avrupa ve ABD’de Türkiye’yi temsil ettiğini bildirdi. ISEF dünya birincileri Sude Naz Gülşen ve Ekin Asyalı da bir üründe uyuşturucunun olup olmadığını tespit etmek amacıyla geliştirdikleri projelerini anlattı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, katılımcıların başarı hikayelerinin ardından BiGG 1512 Girişimcilik Destek Programı, 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR), 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ve Uluslararası ve Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları hakkında detaylı bilgiler de paylaştı.

Söyleşi sırasında yöneltilen sorular hem Prof. Dr. Mandal, hem konuşmacılar hem de birimler tarafından yanıtlandı.

“Geleceği Tasarlayacak Gençlerimizle Bilim, Teknoloji ve Başarı Üzerine” konulu çevrim içi söyleşiyi izlemek için lütfen tıklayınız.

 

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email