Bu yıl 6.sı düzenlenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapılarını halka açtı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde bu yıl yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı’nda milyonlarca teknoloji tutkununu buluşturan TEKNOFEST, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
TEKNOFEST’in açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katılımlarıyla İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleştirildi.
Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu yıl 41 ana ve 102 alt kategoride düzenledikleri teknoloji yarışmalarına 66 ülkeden 1 milyondan fazla yarışmacının başvurduğunu belirterek, “6 senede, dile kolay, tam 50 katlık artıştan bahsediyoruz. Bu, insanımıza imkan verilirse neleri hayal edip, neleri başarabileceğinin en net göstergesi.” dedi. Varank, ülkesine aşık gençlerin 2018’de yaktığı ateşin kısa sürede Azerbaycan’a kadar ulaştığını kaydederek, bu ateşi gelecek yıllarda daha da uzaklara taşıyacaklarını, bugüne kadarki etkinlikleri 7’den 77’ye tüm vatandaşların büyük bir gururla takip ettiğini söyledi.
TEKNOFEST yarışmalarını yurdun dört bir tarafında gerçekleştirmeye özen gösterdiklerini dile getiren Varank, bu yıl da Kocaeli, Bursa, Ankara, İstanbul ve Aksaray’da yarışmaları gerçekleştirdiklerini, mücadelelerin heyecanını gençlerle birlikte yaşamaktan büyük keyif aldıklarını, onların yaptığı projeleri yerinde izleyerek heyecanlarına ortak olduklarını anlattı.
“TEKNOFEST bu sene de rekorlarla yoluna devam ediyor”
Bakan Varank, gençlerin sağlık teknolojilerinden eğitim teknolojilerine, tarım teknolojilerinden biyoteknolojiye, dikey inişli roketten karma sürü robotlara kadar birçok alanda yarıştığını ve önemli işlere imza attığını söyledi. Kendilerinin de gençleri ödüllendirmeyi ve teşvik etmeyi ihmal etmediklerini dile getiren Varank, bu sene ön eleme aşamasını geçen gençlere 30 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağladıklarını, ödül almaya hak kazanan takımlara da 13 milyon liranın üzerinde ödül takdim edeceklerini kaydetti.
Hem gençlerin, hem ziyaretçilerin, hem de sponsorların TEKNOFEST’e olan inancının giderek arttığını vurgulayan Varank, “Gençlerimizin verdikleri emekleri görünce, onların heyecanını görünce geleceğe daha büyük bir umutla bakıyoruz. En önemlisi de bu etkinlik sayesinde gençlerin potansiyelini keşfediyor, onların hayallerine yol arkadaşı oluyoruz. Her zaman söylediğim şeyi yine tekrarlamak istiyorum: En kıymetli yatırım, insana yapılan yatırımdır.” açıklamasında bulundu.
Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşımak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydederek Bayraktar, ANKA, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Atak ve Gökbey ile Türk semalarını süslediklerini, TCG Anadolu’yu mavi vatanın bekçiliğini yapmak üzere Türk ordusuna teslim ettiklerini, İMECE’yi gökyüzündeki gözleri olması için uzaya uğurladıklarını bildirdi.
Bakan Varank, geldikleri noktayı hala yeterli görmediklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye olarak yerimizde sayamayız. Bu manada milli teknoloji hamlesini devam ettirebilmek için hayal kuran, umut eden, kendine inanan daha fazla genci TEKNOFEST kuşağına katmamız lazım. Sizler kendinizi ne kadar geliştirirseniz, ne kadar çaba gösterirseniz, bu ülke o kadar ileri gider. Sizlerin hayal gücü ve çalışma azmi, Türkiye’nin geleceğindeki en önemli role sahip olacak. Sizlerin yenilikçi fikirleri, üretkenliği ve araştırmaları, ülkemizin teknolojik alanda öncü ülkeler arasında yer almasını sağlayacak.”
“TEKNOFEST Kıvılcım Gibi Başladı, Çığ Gibi Büyümeye Devam Ediyor”
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da konuşmasında TEKNOFEST’in dünden bugüne zihinlerde başlayan sessiz bir devrimin adı olduğunu, bu sessiz devrimin dalgalarının her geçen gün genişlediğini ifade etti. 2018’de yola çıkarken teknoloji yarışmalarına 20 bin gencin başvurduğunu hatırlatan Bayraktar, aradan geçen kısa sürede TEKNOFEST 2023’e başvuran gençlerin sayısının 1 milyonu aştığını belirtti. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Değerli genç kardeşlerim bugün 6’ncı yılında olan TEKNOFEST adeta kıvılcım gibi başladı, çığ gibi büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl can Azerbaycan’da da TEKNOFEST düzenledik, inşallah dost ve kardeş ülkelerde bu hayal büyüyerek gelişecek, deprem nedeniyle ileri bir tarihe ertelediğimiz İzmir ve Ankara’da Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını inşallah TEKNOFEST ile taçlandıracağız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında İzmir’de TEKNOFEST düzenlemeye var mıyız?”
En büyük eserlerinin TEKNOFEST olduğuna vurgu yapan Bayraktar, “En büyük eseriniz, yaptığınız en büyük iş nedir derse tek kelimeyle TEKNOFEST derim. TEKNOFEST bu saydığım eserlerin nicelerini yapacak gençlerin yetiştiği bir iklim. TEKNOFEST özlediğimiz özgüveni milletçe hissettiğimiz adres. En iyisini biz yaparız diyenlerin projelerinin yükseldiği bir platform. TEKNOFEST’in devam etmesi her yıl daha da büyümesi bir tercih değil, zorunluluktur.” dedi.
“TEKNOFEST Bir Bereketin Göstergesi”
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise TEKNOFEST’in bir bereketin göstergesi olduğunu belirterek, “TEKNOFEST tek bir ülkede yapılamayacak kadar büyüdü. Emeği geçen başta T3 Vakfı yöneticileri olmak üzere tüm paydaşlara en içten teşekkürleri sunuyorum. TEKNOFEST ayakları yere basmayan festival dedik. İlk başta savunma sanayii odaklı başladı. Ama teknoloji önemli, havacılık, uzay ve teknoloji dedik. Sadece havacılık, uzay, sanayi değil, teknolojinin çeşitli alanlarında çok sayıda kuruluşumuz büyük bir gayret içinde. Yeryüzündeki her alana, tarım, yeraltı, su üstü, insanlık yararına faaliyet görüyoruz. Teknoloji hamlesinin ateşi yakıldı, bu çığ gibi büyüyerek devam edecek” diye konuştu. Türkiye yüzyılının emin ellerde olduğunu ifade eden Demir, “Sizlerin ellerinde çok daha yükseklere doğru gidecek, gençler size güvenimiz tam. Türkiye yüzyılı büyük bir gerçek olarak geliyor olacak. 2071’de Türkiye tutulamaz bir ülke olarak siz de geçmişte TEKNOFEST’e gelmiştik bu başarılara imza atmıştık diyeceksiniz. İnşallah o günleri sizler göreceksiniz” diye konuştu.
“41 yarışmanın 14’ünü TÜBİTAK Koordine Ediyor”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yıl TEKNOFEST’te 41 yarışma bulunduğunu, bunlardan 14’ünün TÜBİTAK tarafından koordine edildiğini ifade etti. TEKNOFEST’i bir dönüşüm olarak gördüğünü kaydeden Mandal, “Türkiye’nin dönüşümü, bizim genç insan kaynağımıza bağlı. Teknolojiyle yapılacak genç insan kaynağımıza bağlı ve bu gençler bunu yapmak için ‘biz adayız’ demiyorlar sadece, ‘biz varız’ diyorlar ve bunu gösteriyorlar. Ben bunu Türkiye’nin, hatta insanlığın gelişimi için önemli bir başarı olarak ve aynı zamanda umut olarak görüyorum.” dedi.
Prof. Dr. Mandal, “Geçtiğimiz yıllarda bir yerde bir staj yapabilir miyim? Başarılı olursam…” gibi ifadeler duyuyorduk. Artık genç arkadaşlarımız bunun ötesine geçmiş durumdalar. “Biz kendi şirketimizi kurmak istiyoruz. Biz şirketimizi kurarsak siz bizden geliştirdiğimiz teknolojileri, ürettiğimiz o bileşenleri satın alır mısınız?” diyorlar. Ben TEKNOFEST’in altı yıllık tarihçesinde bunu çok anlamlı buluyorum. Bu TEKNOFEST’in bu kadar kısa zamandaki geçmişinde elde etmiş olduğu en önemli başarılardan biri olarak görüyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.
“TEKNOFEST’in gelişimi müthiş”
2018 yılında TEKNOFEST başladığı zaman Türkiye’de var olan firma ve kurumların kendi geliştirdikleri teknolojileri toplumla ve gençlerle buluşturduğunu kaydeden Mandal, festivalin bu yıl 6’ncısının gerçekleştirildiğini ve TEKNOFEST’in gelişimini müthiş gördüğünü belirtti. Gençlerin ürün tasarlama, geliştirme ve üretme noktasındaki heyecan ve sorumluluğunun mükemmel olduğunu ifade eden Mandal, gençlerin, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden geçen kısa süre zarfında insansız hava aracı teknolojileriyle bölgede gelecekte yaşanabilecek afetlere karşı hasar tespiti, yardım götürme, iletişim kurma gibi unsurlara dair çeşitli çözümler bulduklarını dile getirdi.
Mandal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ne yazık ki ne tür dersler aldıysak veya olumsuzluklar yaşadıysak, bunları gelecekte yaşamamak için gençlerimiz bu rolü, bu sorumluluğu almışlar ve teknolojilerini tasarıma dönüştürmüşler, ürüne dönüştürmüşler ve şu anda test ediyorlar. Bu ülkemizin gençliği açısından, ülkemizin geleceği açısından mükemmel bir duygu.”
Açılış konuşmalarının ardından Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun yanı sıra Libya, Malta, Burkina Faso, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya’dan üst düzey katılımcıların butona basmasıyla TEKNOFEST’in resmi açılışı gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Bu Yıl da Yarışmaları ve Standıyla TEKNOFEST’te Göz Dolduruyor
TÜBİTAK, bu yıl TEKNOFEST’te görkemli bir stantla bilim ve teknoloji meraklılarının karşısına çıkıyor. Katılımcıların etkinlikleri daha yakından takip etmesi ve bilgilere kolay ulaşması amacıyla QR kod uygulaması devreye alındı. “QR kodu okut, heyecana sen de katıl” mottosuyla katılımcılar bu QR kodla hem stantta sergilenenler hem TÜBİTAK etkinlikleri hem de TÜBİTAK yarışmaları hakkında bilgi edinebiliyor. QR kod uygulaması “http://teknofest.tubitak.gov.tr” adresine yönlendiriyor ve bu site üzerinden atölyeler, etkinlikler, yarışmalar, sunumlar, söyleşiler ve daha fazlasına ulaşmak mümkün oluyor.
2018 yılından beri TEKNOFEST’te yarışlarıyla yer alan TÜBİTAK, Festival Alanı I Blok’ta çeşitli etkinlikler ve sergi ürünleriyle birlikte 950 metrekare standıyla katılımcıları ağırlıyor. Stantta, TÜBİTAK RUTE’nin geliştirdiği Eskişehir 5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotifi ve Özgün Motor maketleri sergileniyor. TÜBİTAK SAGE ise yeni nesil güdüm kiti GÖKÇE ve KUZGUN füzeleri ile TÜBİTAK standında yerini alıyor. Stantta ziyaretçiler, yıl sonunda uzaya fırlatılması planlanan haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ve 15 Nisan’da uzaya fırlatılan yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE maketini inceleme fırsatı buluyor. TÜBİTAK UME, manyetometre, pitot tüp, rubidyum tabanlı atomik saat ve tork çubuğunu stantta sergiliyor. TÜBİTAK ULAKBİM de PARDUS 21.4 GNOME, PARDUS ETAP, PARDUS Kurumsal Ürün ailesi ile stantta yerini alıyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal başta olmak üzere TÜBİTAK uzmanları da TEKNOFEST boyunca kurum standında bulunarak, hem ziyaretçilerle tanışıyorlar hem de onların sorularını yanıtlıyorlar.
Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin kapısı aralanıyor
TEKNOFEST’in önde gelen paydaşlarından TÜBİTAK bu yıl da 14 yarışma düzenliyor. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Çip Tasarım Yarışması, Dikey İnişli Roket Yarışması, Hyperloop Geliştirme Yarışması, Liseler Arası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları, Uluslararası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları, Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması, PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması, Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ile gençler bilgi ve becerilerini ortaya koyuyor. Geçen yıl Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda alanlarda birinci olanlar arasından seçilen 3 lise öğrencisi, ödül getiren projelerini Antarktika’da test etme imkanı bulmuştu. Bu yıl da bu uygulama devam ettirilecek. Birincilerden bir ekip Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılma şansı yakalayacak.
Renkli etkinlikler
TÜBİTAK BİLGEM, festival kapsamında METAVERSE etkinliği, YİTAL Deneyim Alanı ve BİL BUL Kriptoloji başlıklarında faaliyetler gerçekleştiriyor. TÜBİTAK BİTO Bilim Merkezleri, Havacılıkta Biyomimikri, Rotokopter, Robo Arena, Muhteşem İnsan Anatomisi, Çanta Boyama, Bilim Gösterileri, Hologram, Takımyıldızı Dürbünü, Deprem Uyarı Sistemi, Sanal Gerçeklik Gözlüğü gibi renkli etkinlikler düzenliyor. Bilim Genç Bilgi Yarışması da katılımcılara heyecanlı anlar yaşatıyor. DENEYAP Atölyeleri ise Deneyap Kart ve Arduino Kontrolcü Kartları ile Hobi Devreleri, Aerojel Granül ile Ellerin Hidrofobik Yapılması Deneyi, Pervane Çalıştırma, Hidrofobik Kum Deneyi, Rüzgar Türbini ile Enerji Elde Edilmesi, Plazma Küresi ile Floresan Yakma, Şifre Çözme, Model Uçak Etkinliği, Deneyap Kart ile Prototip Robot Kol Etkinliği, Robotik Uygulamalar-Lego ile Çeşitli Etkinlik Robotları, Demir Tozu ile Kağıtta Manyetik Alan Çizgileri, Güneş Enerjisi ile Led Yakma gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor. TÜBİTAK MAM, Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti, Anlık Deprem Gözlemleri-Türkiye Levhaları-Sismometre ile Yer Hareketlerini Anlık Ölçme, Karbon-14 Analizi ile Yaş Tayini, Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması, Atık Su Etkinlikleri, Sıvı Azot ile İlginç Deneyler ve Potasyum Klorat-Şeker Tepkimesi, Kesikli Çalışan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Hidrojen ve Güç Üretimi ve Yakıt Pili Masası, Gürültü Bariyeri, İGLU ile Kutuplara Yolculuk, Karbon Ayak İzi Ölçümü, CO2 Kaynakları ve Yutakları faaliyetleriyle ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor. TÜBİTAK RUTE Dijital Tren Yarışı, E5000 Maket Etkinliği’ni, TÜBİTAK SAGE Roketimi Tasarlıyorum Atölyesi, VR Sanal Gerçeklik Deneyimi’ni, TUG Güneş Gözlemi, Astro Bilgi Yarışması’nı, TÜBİTAK UME Direnç Ölçer, El Kuvveti Ölçer ve Ses Düzeyi Ölçer ile “ÖLÇ KENDİNİ” gibi etkinlikler düzenliyor. TÜBİTAK UZAY ise Uzay Yolcusu Oyunu, Ay Misyonu Oyunu, İMECE Maket Atölyesi, TÜRKSAT 6A Maket Atölyesi ile ziyaretçileri ağırlıyor. Etkinlik boyunca TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınlarının satışı da yapılıyor.