Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe gibi üst düzey davetlilerin de bulunduğu etkinliğe çok sayıda ziyaretçi katıldı.
TÜBİTAK BİLGEM Safir Ürün Ailesi, Orion DLP & Derbent VPN, ELİT Bulut, DIRAK HSM & Mini HSM ürünlerini katılımcılara tanıttı.
TÜBİTAK MAM ise, Güç Kalitesi Çözümleyici (GKÇ) , Ultrasound Destekli Hidrodinamik Kavitasyon Reaktörü, PEM Elektrolizör Modül ve Bileşenleri, Yakıt Pili Modül ve Bileşenleri ve TRIJEN Pilot Tesis Maketini sergiledi. Katılımcılar standı ziyaret ederek ürünleri detaylıca inceledi. Ayrıca katılımcılar stanttaki TÜBİTAK uzmanları ile birebir görüşerek soru sorma imkânı buldu.
“İnovasyon kültürü, iş dünyasında kök salmaya başladı.”
Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta kapsamındaki etkinliklerin ülke, millet ve iş dünyası için hayırlara vesile olmasını diledi.
Erdoğan, ilkini 2014 yılında takdim ettikleri İnovaLİG ödüllerini kazanan kişileri, kuruluşları ve firmaları canı gönülden tebrik ettiğini, İnovaLİG şampiyonları başta olmak üzere Türkiye’nin üretimine istihdamına ve ihracatına katkı yapan tüm şirketlerle gurur duyduğunu dile getirdi.
İnovasyon geliştirme programına başvuran firmaların sayısının her yıl düzenli olarak arttığını ve inovasyon kültürünün iş dünyasında kök salmaya başladığını ifade eden Erdoğan, “2014 yılında 460 başvuruyla başladığımız İnovaLİG’de bu sene 64 farklı şehirden 2003 adet firmaya ulaştık. Bugüne kadar 89 farklı firmamıza ödül verdik. Geçen yıl ödül alan firmalarımızın toplam ihracatı 19 milyar dolara yaklaştı. Bu rakamın daha da artacağına inanıyorum.” diyerek sözlerine devam etti.
Erdoğan, ilk günden beri sahip çıktıkları Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerine ve İnovaLİG projesine bundan sonra da gereken desteği vereceklerini belirterek, “Her zaman söyledim, bugün tekrar vurgulamak istiyorum. Yeter ki siz çalışın, üretin, istihdam oluşturun, yeter ki siz bu ülkenin ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırın, yeter ki siz Türkiye’nin potansiyeline güvenmeye, inanmaya devam edin. Allah’ın izniyle sizi asla yalnız bırakmayız. Bugüne kadar hep bu anlayışla hareket ettik. Bu sene 30. yaşını kutlayan Türkiye İhracatçılar Meclisimizin çalışmalarına ve projelerine her zaman destek sağladık.” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracat Meclisi’nin ortaklaşa düzenlediği ve 3 gün boyunca devam eden Türkiye Innovation Week programının son gününde yenilikçi projelere ödülleri takdim edildi.
Sürdürülebilirlik ve Afet yönetimi kategorilerinde yarışan projeler, İnovatim İnovasyon Yarışması’nda ödüllerini bakanların elinden aldı. 10. yılını dolduran Türkiye Innovation Week programında ödül kazanan 10 projeye toplamda 600 bin lira ödül verildi.
“182 girişime 590 milyon lira yatırım”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye Innovation Week (Türkiye İnovasyon Haftası) kapsamında düzenlenen “İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödül Töreni”nde konuştu ve etkinliğin Türkiye’nin inovasyon alanındaki en vizyoner organizasyonlarından biri olduğunu anlattı.
Hayata geçirdikleri fonlar ve fonların fonu mekanizmalarıyla girişimcilerin can suyu olan finansmana erişimini sağladıklarını dile getiren Kacır, şöyle devam etti: “Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 152 milyon lirası 16 yatırım fonu aracılığıyla olmak üzere 182 girişime toplam 590 milyon lira yatırım yaptık. Bu fonlar oluşturdukları kaldıraç etkisiyle girişimlerimizin 23 milyar lira sermaye kaynağına erişimini sağladı. Tech-InvesTR programıyla 4 milyar liralık fonu harekete geçirdik. Bugüne kadar yüksek teknolojili alanlarda 73 girişim, bu fonlardan 1,4 milyar lira yatırım aldı. AR-GE teşviklerimizden yüksek düzeyde yararlanan AR-GE merkezleri ile teknopark firmalarımız, yaptığımız düzenleme çerçevesinde teknoloji girişimlerine 725 milyon lira finansman sağladı.”
Teknoparklar, kuluçka merkezleri ve TEKMER gibi altyapılarla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini de sağladıklarını ifade eden Kacır, “Bugüne kadar Teknoparklarımızda gerçekleştirilen yurt içi satışlar 318 milyar liraya, ihracat ise 10 milyar dolara ulaştı. AR-GE ve tasarım merkezlerimizin yararlandıkları destek ve teşvik tutarı 200 milyar liranın üzerinde.” dedi.
Son 21 yılda, TÜBİTAK’la, başta sanayiciler, akademisyenler, bilim insanları olmak üzere, AR-GE, inovasyon ve girişimcilik ekosistemine, 140 milyar liranın üzerinde destek verildiğini belirten Kacır, şunları ifade etti: “TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci desteğimiz ile bu topraklarda 2 bin 277 teknoloji girişimi kuruldu. KOSGEB’le yürüttüğümüz AR-GE ve inovasyon programlarımızla, bugüne kadar, 7 bin KOBİ’mizin 4 milyar liraya yakın bir kaynağa erişimini sağladık. Yüksek teknoloji üreten bir ülke olmak ve cari açığı kalıcı olarak düşürmek için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızı hayata geçirdik. Böylece, Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik ürünlerin, yerli imkânlarla üretilmesini sağlayacak, fikirden ürüne uçtan uca bir destek mekanizması oluşturduk. Bugüne kadar, hamle programımızla, orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerde, 60 milyar liradan fazla yatırımın önünü açtık. Program kapsamında; önümüzdeki dönemde, “Yenilikçi/Yıkıcı Teknolojiler” başlığı altında, yeni bir çağrıya çıkmayı planlıyoruz.”
“Siyasi ve ekonomik bağımsızlığımız ancak bilim ve teknolojideki imkân ve kabiliyetlerimizle mümkün.” diyen Bakan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı: “Bilimsel ve teknolojik alanlarda ilerleyebilmenin yolu da inovasyondan geçiyor. Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda, inovasyon odaklı girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın önlerindeki engelleri kaldırmaya, yanlarında olmaya devam edeceğiz. Eylül ayında sanayi üretimimiz yıllık bazda yüzde 4 yükseldi. Bundan da önemlisi, bu yükselişin lokomotifi yıllık yüzde 50,1 ile büyüyen yüksek teknolojili üretim oldu. AR-GE ve inovasyon altyapısı, girişimcilik ekosistemi ve nitelikli insan kaynağı ile artık bambaşka bir Türkiye var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, Türkiye’yi kendi teknolojisini geliştiren ve ihraç eden bir ülke haline getirmek için gecemizi gündüzümüze katarak gençlerimizle çalışmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, Türkiye Yüzyılı kılabilmek adına Türkiye’yi, üretimin, yatırımın ve inovasyonun merkezi haline dönüştürmekte kararlıyız.”
137 konuşmacı, 11 dijital sergi
Üç günde 137 konuşmacıyı ağırlayan etkinlik ‘Yeşil İnovasyon: Çevresel Stratejiler ve Sürdürülebilir Sanayi Politikaları’, ‘Hareket Halinde Teknoloji: Ulaşımda Yeni Perspektifler’, ‘Akıllı Toprak, Akıllı Sofra: Dijital Çağda Gıda Yolculuğu’, ‘Enerjiyi Yeniden Düşünmek: Temiz Geleceğe Doğru Yeşil Adımlar’, ‘Ekonomide Küresel Fırsatlar: E-İhracat’ panellerine de ev sahipliği yaptı.
Yeni medya, dijital sanatlar, bio-sanat ve yapay zekâ gibi çağdaş konu başlıklarını bir araya getiren ve dijital sanatın tanıtımında aktif rol oynayan 11 adet sergi ve enstalasyon da etkinlik kapsamında sanatseverlerle buluştu. Mustafa Kemal Atatürk’e ait hatıraların yapay zekâ uzmanları ve dijital sanatçılar tarafından veri heykeline dönüştürüldüğü “Bir Hayalin İnşası”, “Eskizden Piksele Dijital Sanat”, ‘’The Lab Bio Art’’, “Türkiye’de İhracatın Yolculuğu’’ sergileri de katılımcılarını beğenisine sunuldu.