Orman Haftasında TÜBİTAK Gebze Kampüsüne 6000 Fidan Dikildi!

Kocaeli Valiliği koordinesinde TÜBİTAK ev sahipliğinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman Haftası nedeniyle 6000 adet fidan dikimi gerçekleştirildi. Aynı zamanda TÜBİTAK ve Orman Genel Müdürlüğü arasında İş Birliği Protokolü imzalandı.

Kocaeli Valiliği, Orman Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından Orman Haftası dolayısıyla Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe, Vali Yardımcısı Ali Ada, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sakarya Orman Bölge Müdürü Önder Terzi, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Başsavcısı Erdal Kuruçay, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, kurum personelleri, çocuklar ve vatandaşlar katıldı.

Etkinliğe farklı okullardan 200 öğrenci ile birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi’nden 50 öğrenci de eşlik etti. Etkinlikte 5 bini defne olmak üzere 6 bin fidan, yangından zarar gören alana dikildi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Orman haftasında Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte bu etkinliği düzenlediklerini kaydederek “Bu kapsamda Valimizle ve Orman Genel Müdürlüğümüzle birlikte TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde geçen yıl, yangında zarar görmüş bölgeyi 6 bin tane fidanla buluşturuyoruz.” dedi.

Çocukların ve gençlerin, iklim değişikliğine karşı bilinçlenmesinin önemine değinen Mandal, bir farkındalık oluşturmak için Orman Haftası kapsamında etkinliği düzenlediklerini anlattı.

Bölgede geçen yıl ağustos ayında talihsiz bir yangın yaşandığına ve ağaçların zarar gördüğüne işaret eden Mandal, “Bilimsel ve teknolojik çözümlerle, yaşanan iklim değişikliğine birlikte müdahale etmemiz gerekiyor. Bunun için en önemli değerimiz insan kaynağımız.” ifadeleriyle çocuklarla birlikte ağaç dikmenin önemine vurgu yaptı.

“Çünkü biliyoruz ki 2023 yılı dünya tarihindeki en sıcak yıllardan birisiydi. 2023 yılında ortalama sıcaklıkların 1.48 derece  üzerinde bir sıcaklık gerçekleşti. Bu ne demek? İklime uyum planları, 2050 ve hatta 2100 yılında maksimum 1.5 derece iken biz bu artışa 2023 yılında ulaştık. Bu durumun beraberinde getireceği tüm güçlükler, gıda arz güvenliği, su arz güvenliği ile toplumsal sosyolojik sorunlar vs., bunların hepsi ne yazık ki bunun tetikleyici unsurları. Ve çözüm noktası da ancak bilim ve teknolojiyle gerçekleşecek” vurgusu yapan Mandal, “İşte bugün burada gerçekleştiriyor olduğumuz ağaç dikme etkinliği farkındalık amaçlı olduğu kadar bugün ve gelecekte yaşanacak sorunlara çözüm oluşturma noktasında olan TÜBİTAK için de önemli bir sorumluluğu temsil ediyor. Buradaki en büyük gücümüz de gençlerimiz, çocuklarımız. O yüzden gençlerimiz ve çocuklarımızla, yani yetişecek olan insan kaynağımızla, bilim ve teknolojiyle geleceği şekillendirmeye ve insanlığın ihtiyaçlarına çözüm oluşturma noktasında birlikte çalışmaya, birlikte öğrenmeye ve birlikte başarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

8 Mart’ta Kadınlar Gününde de TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde ağaç dikme etkinliği gerçekleştirildiğini hatırlatan Mandal, bu etkinliği yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Geleceğin sorunlarına sahip çıkma ve çözüm oluşturma noktasında birlikte çalışmaya devam edeceği mesajı veren Mandal tüm katılımcılara özellikle de çocuklara etkinlikte yer aldıkları için teşekkür etti.